N

N van NEGATIEF

N

N van NEGATIEF

Negatief... Het is een woord dat de laatste tijd te vaak moet worden uitgesproken. En het moeilijke aan het negatieve van tegenwoordig is dat het positief is dat je negatief bent. Guh, wat?
Enkele betekenissen:

  • ontkennend, afwijzend vb. een negatief antwoord
  • als slecht beschouwend, ongunstig vb. een negatief imago
  • medisch: afwezig vb. ja, duh, die ken je al 
  • wiskunde: kleiner dan nul vb. een negatief getal
  • elektrotechniek: met de eigenschap van de pool van een spanningsbron waar elektronen uitkomen

Ik heb het over negatief zijn, over het tegenovergestelde van positief zijn. En waarom is dat een taboe? Awel, omdat het op sociale media lijkt alsof we altijd positief moeten zijn...

Anneleen Meeus onderzocht voor haar doctoraat het smartsphonegebruik bij pre-adolescenten en hun eerste voorzichtige stapjes op sociale media. Met pre-adolescenten bedoelt Anneleen jongeren van 9 tot 14 jaar.
Ik koos niet zomaar dit onderzoek, want onze oudste kids zijn pre-adolescenten en onze dochter heeft sinds vorig jaar een gsm. Het is zo’n moeilijke oefening, wat mag wel, wat kan niet? Kan je ze beschermen?

In 2018 bevroeg Anneleen 878 pre-adolescenten in vijfentwintig scholen in Vlaanderen over hun socialemediagebruik. Van de ondervraagden gaven 725 tieners aan op sociale media te zitten – de overgrote meerderheid, dus.

Bij de socialmediagebruikers bleek YouTube het meest populair, 95 procent van de jongeren had er een account. Daarna kwamen Snapchat (67%), Instagram (66%) en WhatsApp (65,3 %). Facebook was het minst populair, minder dan de helft van de jongeren (45,6 %) had er nog een account.
Blijkbaar is Facebook iets van mijn generatie. En ik snap wel dat onze kids op zoek gaan naar iets voor jongeren. 

Eerder onderzoek focuste op de tijd die jongeren aan sociale media spenderen, terwijl in dit onderzoek ook gekeken werd naar de manier waarop jongeren zich op die online platformen ‘presenteren’.

“In het dagelijkse leven doen we constant aan zelfpresentatie, maar online heb je meer controle over welke aspecten je belicht, en kan je een doordachte selectie maken. Je kan nadenken over een Instagramfoto, een leuk filmpje of een grappige comment... Omdat sociale media zo sterk gericht zijn op ‘positiviteit’ zetten jongeren hun goede kanten in de verf. Al mag die online versie niet té veel afwijken van hoe vriendjes of klasgenootjes je in het echte leven kennen, of het wordt sociaal afgestraft. Tieners moeten een evenwichtsoefening maken.”
Ik wil voortaan bewuster zijn bij het posten van iets op sociale media. 

Ik bedoel, bewuster dat het niet perfect en positief moet zijn, soms is het ook echt goed zoals het is, ‘het leven zoals het is’. Doe je mee?