H

H van HORMONEN

H

H van HORMONEN

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. We hebben ze nodig om ons voort te planten, ze regelen de stofwisseling, groei, ontwikkeling en orgaanfuncties, helpen bij je spijsvertering en water- en zouthuishouding, opslag en verbruik van reservevoedsel en hebben invloed op je gedrag, gevoel en emoties. Say whattttt? Nogal veel, hé? 

Julie Heesterbeek van Hormao bracht me tot inzichten. Zij is hormoontherapeut en helpt je je hormonen te balanceren en je cyclus reguleren op een natuurlijke manier, zonder nephormonen zoals de pil.

Ik wil hier open en eerlijk over zijn, zonder taboes dus. 

Ik heb me laten steriliseren. Ik was 36, onze kinderwens was vervuld, dus bij de check-up bij de gynaecoloog na de geboorte van Oskar bespraken we dat dit de meest geschikte oplossing was. Ik dacht dat ik daardoor verlost zou zijn van mijn maandstonden, maar dat is (jammer genoeg) niet zo. Ik ben trouwens niet de enige die dat dacht, merkte ik de voorbije jaren. Eigenlijk worden enkel de eileiders afgesloten, zodat de zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Het heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de menopauze. 

Het gebruik van anticonceptie is bij mij dus niet meer van toepassing, maar ik vind het wel interessant om te weten wat hormonen met me doen. Je zou denken dat ik dat na 25 jaar (ik was 14 toen ik de eerste keer ongesteld was) wel zou weten, maar ik leerde heel wat bij:

  • Je cyclus duurt (in een ideale situatie) 28 dagen (eigenlijk bij de meeste vrouwen tussen de 25 en 35 dagen). Zo ver was ik mee. Maar we doorlopen elke cyclus fases: de menstruatie-, folliculaire, luteale en ovulatiefase. In elke fase zijn er een aantal dingen die beter lukken, vb in de menstruatiefase heb je een goede intuïtie en maak je best belangrijke beslissingen of in de luteale fase ben je heel doelgericht en lukken deadlines, opruimen of administratieve zaken het makkelijkst. Ook het sporten kan je daar op afstemmen. In de folliculaire fase kan je intensieve, zware trainingen aan en in de ovulatiefase train je je uithoudingsvermogen en kracht, omdat je veel energie hebt. Interessant, toch? 
  • Hormonen zijn gevoelig en geraken makkelijk uit balans. Door gezonder te eten, supplementen te nemen, biologische producten te gebruiken, te bewegen, te ontspannen, je slaappatroon aan te passen, zonlicht op te nemen of door positief gezelschap kan je ze terug in balans brengen. 
  • Ik ga even verder in op het eten. Zuivel, suiker, bloem, alcohol en cafeïne kunnen je hormonen in de war brengen. Wat Julie ook zegt en ik ook nog eens wil benadrukken: Het is niet dat je deze nooit meer mag eten of drinken! We hanteren de 80/20 regel. 80% van de tijd gezond eten en af en toe eens (20% dus) minder gezond. Op Julies website vind je een link naar haar gratis e-book ‘Hormoonproof koken’. Neem zeker een kijkje! 

Ik vroeg aan Julie wat voor haar nog taboe is. Stoelgang! 

Terwijl dat een heel interessante pijler van gezondheid is. Wie me beter kent (of wie al eens samen liep met mij), weet dat ik vervelende darmen heb, dus dit triggerde me. Ik heb er info over opgezocht, maar het leidt ons te ver.