G

G van GELD of van GEEN GELD

G

G van GELD of van GEEN GELD

De voorbije jaren deden we zomaar iets, als losgeslagen wild. Zolang er geld op de rekening stond, konden we het betalen. Maar nu ben ik het beu, zijn wij het beu! We trekken een dikke vette streep onder de voorbije jaren en we beginnen van nul. Letterlijk, want dat is het bedrag dat nu op onze spaarrekening staat.
Ik ben actief aan de slag gegaan met ons budget. 

Een paar veranderingen die we invoerden:

  • Elke dag inkomsten en uitgaven noteren (elke avond gewoon nog even je kasticketjes of bankapp bekijken)
  • Cash betalen ipv met de kaart (je koopt echt veel bewuster)
  • In het begin van de maand sparen (in plaats van het bedrag dat nog op je zichtrekening staat op de laatste van de maand naar je spaarrekening te zetten, want toegegeven, bij ons staat er vaak niets meer op op dat moment) en ook maandelijks sparen voor alle kosten die pas jaarlijks afgerekend worden (zoals kadastraal inkomen of op reis gaan)
  • Verschillende zicht- en spaarrekeningen met verschillende doelen creëren:

- Wij hebben een zichtrekening waar ons loon op gestort wordt en van diezelfde rekening gaan alle maandelijkse kosten af. Vanop die rekening wordt een vast bedrag naar een andere zichtrekening en naar twee spaarrekeningen gestort.

- De tweede zichtrekening is een rekening waar we allebei een bankkaart van hebben en waar we aankopen mee doen. Niet onbezonnen, maar weldoordacht, en heel vaak halen we eerst cash af om daarna enkel dat budget te spenderen.

- Op de eerste spaarrekening wordt een bedrag gestort waar we niet aan komen. 

- De tweede spaarrekening is om te sparen voor de jaarlijkse kosten. Hoe je die berekent? Je deelt het bedrag door 12 en spaart maandelijks dat bedrag.

Ik heb ook al veel gelezen over geld. Eén boek wil ik vandaag graag aanraden: Sparen? Kinderspel! van Liesje Vanneste van ThinkFin

Liesje werkte jarenlang als fiscaal en financieel adviseur en is nu verantwoordelijk voor de afstudeerrichtingen accountancy-fiscaliteit en financie- en verzekeringswezen bij Arteveldehogeschool. Daarnaast is ze zaakvoerder van ThinkFin, dat mensen bijstaat om goed geïnformeerde financiële beslissingen te nemen. En als iemand met zoveel ervaring een boek schrijft, geloof me, dit moet je gewoon lezen! Je leert in het boek hoe je aan je kind leert hoe het met geld moet omgaan. Eerst en vooral gaat het erover dat je over geld moet praten (geen taboes, remember), daarna gaat Liesje dieper in op financiële en materialistische opvoeding, over het wel of niet geven van zakgeld en dat kids daarmee kunnen leren budgetteren of zelf iets aankopen. Als laatste vind je nog de veelgestelde vragen, spelletjes en boekentips.

Wat wij hebben ingevoerd of gaan invoeren na het lezen van dit boek?

  • Een maandelijkse gezinsvergadering waarop we de activiteiten van de komende maand, de gezinstaakjes en alles omtrent budget bespreken. Voor de gezinstaakjes bestelde ik de Takentoeter van Averbode. Wat op deze vergadering ook zeker besproken zal worden, is de schermtijd. Op Liekes gsm staat via de Family Link van Google een limiet op de apps en op de totale schermtijd. Maar voor de Playstation en Ipads zou dit beter kunnen, de limieten kunnen te makkelijk omzeild worden.
  • Het geven van zakgeld aan onze kids, 50 cent per levensjaar per week, dus Lieke krijgt 6 euro, Guust 5 euro en Tilde 3 euro. Ik las dat je best start zodra kids kunnen tellen (sorry, kiddos, eerder paste dit niet in ons budget en in mijn hoofd), dus Oskar zal vanaf het eerste leerjaar ook zakgeld krijgen.
  • En dan bij het zakgeld geven hoort ook budgetteren: uitgeven, sparen, weggeven en gezinsbudget. Wat, hoeveel, hoe, ... je leest het in het boek!

Om het even wat je doet, ook al is het maar een kleine aanpassing, het kan een grote verandering teweeg brengen. Heb je hulp nodig? Dan kan je bij mij terecht. Je vindt meer info op deze website bij budgetcoaching.